Materialen

Kunststoffen als basismaterialen

Over onze materialen

Foam geeft vormgevers grote flexibiliteit om bijzondere en uitgesproken vormen te gebruiken. Designs die gemakkelijk en voordelig gerealiseerd kunnen worden. IFG adviseert u graag over alle mogelijkheden en opties rond gebruik en toepassingen van foam.

De basismaterialen die IFG gebruikt zijn kunststoffen. Dat wil zeggen dat ze via een industrieel chemisch proces worden vervaardigd. Het gaat om zogenoemde ‘polymeren’. Een polymeer is een stof die bestaat uit moleculen die in een opeenvolging van meerdere identieke delen aan elkaar zijn gekoppeld.

Foam, schuimstof of schuimrubber ontstaat door tijdens de productie van de polymeerpockets gas te creëren. De pockets van gas kunnen gesloten en open zijn (open-cell of closed-cell foam). Deze structuur heeft uiteraard een effect op de technische eigenschappen van de foam.

De structuur met gaspockets bepaalt onder andere het gewicht, de veerkracht en de sterkte van de foam. Door te combineren en te variëren kunnen deze eigenschappen van de foam op verschillende punten worden uitgebreid.

Zo bestaan er crosslinked en non-cosslinked typen foam. Bij de eerste variant zijn de moleculen van de foam met elkaar verbonden tot een driedimensionaal netwerk. Bij de tweede variant niet. Dit leidt tot unieke eigenschappen.

Polyethyleen (PE)

De meest gebruikte kunststof (plastic). Polyethyleen is een closed-cell foam en wordt gemaakt door polymerisatie van ethyleen. Ethyleen wordt verkregen door het afbreken (kraken) van onder andere nafta, een licht derivaat van aardolie.

Polyurethaan (PU)

Een belangrijke familie polymeren die vele toepassingen kent. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als isolatie in de bouw, voor meubilair in kantooromgevingen of in koelkasten en vriezers. PU is een copolymeer dat bestaat uit twee segmenten: een hard of een zacht component.

Polyurea (coating)

Een twee-componenten polymeer (Isocyanate en Polymer resin) met een hoge moleculaire dichtheid. Na een korte exotherme reactie ontstaat een zeer taaie en bijzonder elastische uniforme beschermlaag zeer geschikt als coating.